In het kader van kosten voor een website is het van belang om je af te vragen of je voldoende hebt aan een standaard oplossing of dat voor jou er echt een maatwerk oplossing gebouwd moet worden.

Hoe statisch of dynamisch moet je site zijn? Ben je van plan met grote regelmaat nieuwe berichten te delen op het internet? Dan is het zaak dat je zelf die berichten op je site kan zetten zonder dat je daar elke keer voor moet betalen. Met een standaard CMS (content management systeem) kan je in dit geval prima uit de voeten.

Wij maken onder andere gebruik van WordPress. Dit is een open source CMS waarvoor geen kosten in rekening gebracht worden. Ongeveer 1 op de 5 sites wordt tegenwoordig gebouwd met WordPress. Voor dit CMS zijn legio betaalde of gratis toevoegingen (plugin’s / thema’s)  op het internet te vinden.  Met deze toevoegingen kan je site van diverse extra’s of van een aparte lay-out worden voorzien terwijl het in feite nog steeds een standaard oplossing is.

Het grote voordeel van een standaard oplossing zoals zojuist beschreven is dat de kosten echt laag gehouden kunnen worden. Daarnaast is er voor die toevoegingen (plugin’s / thema’s) over het algemeen goede ondersteuning door de bouwers. Mocht een bepaalde toevoeging toch slecht ondersteund worden door de bouwers, dan is het ook relatief simpel om over te stappen naar een andere vergelijkbare toevoeging. Ook is een overstap naar een andere website lay-out relatief eenvoudig zonder echt helemaal opnieuw de teksten te moeten wijzigen. (dus met een kleine inspanning is een volledig nieuwe look and feel te realiseren)

Het grote voordeel van een maatwerk oplossing is dat na een goede analyse van de wensen er een heel specifiek stuk functionaliteit precies op maat gebouwd kan worden. Aan het eind van de rit kan het precies wat beschreven is. Niet meer en niet minder. Geen ballast aan functionaliteit die toch niet gebruikt wordt.